marzenie o piernikowym domu

O piernikowym domku marzyłem od dawna, podejść było kilka i w końcu udało się! Stanął mój własny osobisty dom. Zaraz zaraz, czy to znaczy, że teraz czas spłodzić syna…
 
 
 

Wcześniejsze próby kończyły się fiaskiem. Piernik przypalał się, zaprawa nie chciała trzymać, w ostatniej fazie – krycia dachem – całość składała się jak domek z kart. Na szczęście w zeszłym roku chatka stanęła i stała dosyć długo. Zrozumiałem, że budowa domu, nawet tego piernikowego, to nie zabawa i trzeba podejść do tego poważnie i fachowo, a pośpiech to największy wróg inwestycji budowlanych. 
 
Wznoszenie zeszłorocznego domu trwało kilka dobrych dni. Każdy jego element łączony był z resztą  kolejnego dnia. Zaprawa musiała mieć sporo czasu aby solidnie zespolić wszystkie komponenty budowli. Najtrudniejszym etapem było oczywiście krycie dachem, który był dosyć ciężki i stąd grube warstwy zaprawy. Jak już mówiłem, każda część dodawana była innego dnia, po uprzednim wysuszeniu i chłodzeniu na mrozie za oknem. Było ciężko. Pot lał się po plecach, nogi nie wytrzymywały, na szczęście obyło się bez rozlewu krwi! Jednak było warto, bo satysfakcja z osiągniętego sukcesu była jeszcze większa. 
Domek po ukończeniu pojechał na Wigilię uczelnianą naszego roku. Mimo skromnego wyglądu zrobił chyba spore wrażenie 😉 
 
Kiedy wszyscy goście dali dyla, miałem ochotę zrobić mini show i rozwalić moje dzieło na kawałeczki. Jednak znalazła się dobra duszyczka, która przygarnęła go pod swoje skrzydła. Najpierw trafił do jej domu, później do akademika i dalej w świat. Swoją drogą ciekawe co się z nim w końcu stało. A może dalej gdzieś tam sobie stoi 😀  
 
Ok, koniec gadania, pora na przepis 😉
 
 
 
ściany
i dach:
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
220 g masła lub margaryny
220 g cukru
220 ml melasy
przyprawa korzenna
 
zaprawa:
2 białka
1 kg cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
 
dekoracja:
wiórki kokosowe
kolorowe draże
posypki
landrynki
cukierki itp.
 
szablon – nie podaję żadnego gotowca,
ponieważ liczę na inwencję, stwórzcie swój własny projekt, a satysfakcja będzie
jeszcze większa 😉
 
podstawa,
na której ma stać domek
 
wykonanie:
Mąkę
wymieszać z przyprawą korzenną, sodą i solą. Masło ubić z cukrem na puszystą
masę. Dodać melasę i dalej ubijać. Nadal miksując dodawać partiami suche
składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy wyrabiać ręką do momentu aż
stanie się jednolite i przestanie się kruszyć.
 
Po
wyrobieniu, ciasto rozwałkować (ja wałkowałem bezpośrednio na blasze, ponieważ
trudno jest przenieść elementy w całości na blachę) na około 1 cm grubości.
Można podsypać mąką. Na rozwałkowane ciasto ułożyć wycięty szablon i wycinać
nożem. Skrawki ciasta odkładać na bok – przydadzą się później. W ścianach
wyciąć drzwi i okna w dowolnym kształcie. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym
do 190°C ok. 10 minut.
Z
pozostałego ciasta można upiec pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek i ludzików,
które mogą stanowić scenerię dla domku 🙂
 
Po
upieczeniu ciasta, odstawić je do ostygnięcia.
 
lukier:
Z
białek ubić sztywną pianę (jak na bezę). Następnie dodać sok z cytryny. Cały
czas miksując dodawać stopniowo cukier puder. Masa powinna być bardzo sztywna,
ale nie za bardzo, aby dało się ją nałożyć szprycą. Im więcej cukru pudru tym
lepiej połączy ściany. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
 
 
budowa:
Brzegi
ścian należy posmarować lukrem. Dosyć grubą warstwą, aby nic się nie rozpadło.
Połączyć w ten sposób wszystkie ściany. Po sklejeniu ścian, dobrze jest
odstawić całość do zastygnięcia na kilka godzin lub do następnego dnia w
chłodnym miejscu. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie rozpadnie. Aby
przymocować dach należy pokryć lukrem górne brzegi ścian. Do podtrzymania
dachówki należy użyć szklanki lub innego przedmiotu, który będzie trzymał
konstrukcję do zastygnięcia. Każdą część dachu mocować oddzielnie! 
W podobny
sposób postąpić z druga dachówką. Całość odstawić na kilka godzin do
zastygnięcia.
 
Kiedy
wszystko będzie stabilne można przystąpić do dekorowania. W celu przyklejania
poszczególnych elementów dekoracji użyć lukru. 
 

Powodzenia! 🙂

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

4 odpowiedzi na “marzenie o piernikowym domu”

  1. fajny z Ciebie gość :)… Fajnie piszesz, pieczesz…:). Na pewno będę zaglądać, tym bardziej, że okrutnie cenie sobie artystyczne dusze… :). Szkoda, że jest nas tak mało.. Tych rasowych egzotycznych osobowości…;)
    Pozdrawiam Ciepło 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *