tort orzechowo migdałowy

Już dziś koniec świata, taka okazja się nie powtórzy, chociaż patrząc wstecz, pewnie jeszcze nie raz świat się skończy. W każdym razie taki dzień trzeba uczcić czymś wyjątkowym, kto wie, może rzeczywiście to koniec; taki psikus dla niedowiarków 😉 
 
 

Wyśmienity koniec świata czyli tort orzechowo-migdałowy

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
krem:
5 żółtek
350 g masła
1 filiżanka alkoholu (niesłodkiego)
1,5 szklanki cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich 
2 łyżki konfitury wiśniowej
 
do dekoracji:
250 g orzechów włoskich łuskanych 
100 g płatków migdałowych
 
biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po upieczeniu podzielić  na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć alkoholem.  
krem:
Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Dodać orzechy i miksować do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i utrzeć. 
Biszkoptowy spód posmarować jedną łyżką konfitury wiśniowej. Na nią wyłożyć przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu i udekorować orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów. 
 
 

 

 
 
 

 

icon sredni

Tagi: ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Jedna odpowiedź do “tort orzechowo migdałowy”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *