pierniczki z melasą

Zima na ramiona moje spadła…

Bez zbędnego gadania… Pora na świąteczne pierniki! 🙂 
 
 
 

 
Są słodkie, chrupiące, delikatne,  cudowne, przepyszne! 🙂 



ciasto:
350 g mąki pszennej

1/2  łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
110 g masła lub margaryny
110 g cukru
110 ml melasy

przyprawa korzenna 

wykonanie:
Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, sodą i solą. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę i dalej ubijać. Nadal miksując dodawać partiami suche składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy wyrabiać ręką do momentu aż stanie się jednolite i przestanie się kruszyć.
 

Po wyrobieniu, ciasto rozwałkować (ja wałkowałem bezpośrednio na blasze, ponieważ trudno jest przenieść elementy w całości na blachę) na około 1 cm grubości. Im cieńsze ciasto tym lepszy efekt. Można podsypać mąką. Foremkami wycinać kształty pierników. Nadmiar ciasta zebrać i wykorzystać później. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 10 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *