tarta bananowa

Idealnie kruchy spód z wyśmienicie delikatnym kremem i cudownie słodkimi bananami, czyli istne szaleństwo dla podniebienia! 🙂 

 

 
składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
150 g zimnego masła
6 łyżek zimnej wody
1 żółtko

składniki na krem:

3 łyżki mąki
12 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mleka 2% tłuszczu
4 żółtka

nadzienie bananowe:
4 banany
sok z połowy cytryny

wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli. Do suchych składników dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Żółtko roztrzepać z wodą. Dodać do pozostałych składników i szybko zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (ja włożyłem do zamrażalnika na 15 minut)
 
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i połową szklanki mleka. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Stopniowo dodawać pozostałe mleko. Cukier puder wymieszać dokładnie z żółtkami. Do masy z żółtek i cukru stopniowo i ostrożnie wlać gorącą masę ciągle mieszając. Po połączeniu obu mas podgrzać w kąpieli wodnej, mieszając, aż do momentu kiedy całość zgęstnieje. Gotową masę nakryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
 
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć spód widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. 
 
Piec 10 minut w temperaturze 200°C potem zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze ok. 20 minut.
 
Gotowe ciasto przestudzić. Następnie ułożyć na nim warstwę bananów. Banany przykryć kremem. Wierzch udekorować pozostałymi bananami. Smacznego!

 

 

 

 

 

Tagi: , ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

2 odpowiedzi na “tarta bananowa”

  1. Hmm za przetworami z bananami nie przepadam, ale ciasto wygląda tak apetycznie, że kiedyś na pewno skopiuję przepis i zrobię niespodziankę siostrze, która jest fanatyczką tego owoca 🙂 Poza tym prześliczne zdjęcia! Pozdrawiam!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *