tartaletki cytrynowe

Tyle słońca w całym mieście! wpuśćmy jego promienie do naszych domów, aby ocieplić trochę tę zimę! 
 

Delikatnie słodkie i kruche ciasto z białym kwaskowym kremem i kawałkiem słońca pod postacią cytryny, to idealny sposób na niedzielne popołudnie! 🙂 

 

 

spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do foliowej torebki i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Foremki do tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Nie za grubą, bo ciasto urośnie trochę w piekarniku,  ale też nie za cienką, ponieważ po upieczeniu mogą się łamać. Wykałaczką ponakłuwać ciasto, aby nie spuchło za bardzo podczas pieczenia. Piec ok. 30 w 180°C. Odstawić do wystudzenia. 
 
krem:
ok. 300 ml śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Kremówkę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz sok z cytryny. 

dekoracja:
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
 
Na tartaletki kłaść po jednej łyżce kremu i udekorować połówką cytryny.
Z przepisu można upiec jedną dużą tartę; w tym celu należy podwoić ilość wszystkich składników.
 
Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

5 odpowiedzi na “tartaletki cytrynowe”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *