ciasteczka maślane

Są to chyba
najprostsze ciastka jakie kiedykolwiek miałem przyjemność robić. Zachęcam
do masowej produkcji bo są wyjątkowo wciągające i znikają w szybkim tempie 🙂    
 
 
 

składniki ok. 35
ciasteczek:
 
150 g masła
2 szklanki mąki
 
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
 
Wszystkie składniki
umieścić w dużej misce i zagnieść z nich ciasto. Konsystencja będzie dosyć
luźna. Z cista formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca
spłaszczać każdą kulkę, tak aby na ciastkach powstała dekoracyjna kratka lub
paski. 
 
Przed pieczeniem schłodzić
w lodówce przez ok. 15 minut.  Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut do lekko złotego koloru. Po wyjęciu
wystudzić i chrupać przy filiżance kawy lub herbaty 🙂
 
Smacznego! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy

Tagi: ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

12 odpowiedzi na “ciasteczka maślane”

  1. Dzięki 🙂 wykorzystanie widelca jest tak łatwym, a jednocześnie pomysłowym i ciekawym sposobem na dekorację ciasteczek 😀

  2. Szkoda, ze nie podajesz dokladnego czasu pieczenia. Wlasnie je robie , zobaczymy co wyjdzie 😉

  3. Zrobilam 🙂 Ciasteczka bardzo dobre, tylko nie tzreba ich uklepywac tym widelcem za bardzo bo wyjda wtedy rozplaszczone ( tak jak mi) Ale i tak bardzo smaczne. Prezpis super. Ja pieklam okolo 10min w temp 200st

  4. Czy mogę dodać żurawinę i rodzynki. Właśnie zaczęłam przygotowywać składniki.
    Pozdrawiam
    Viola

  5. Dodałam żurawinę, wyszły. Pyszne. Zastanawiam się czy je można zrobić z mąki jaglanej?
    Pozdrawiam
    Viola

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *