czekoladowe serca…

Do czekoladowych serc zainspirowały mnie wafle według przepisu babci, o których mowa była kilka postów wcześniej…

Serduszko puka! <3

Poszperałem trochę w kuchni i znalazłem świąteczne, jeszcze niewykorzystane, foremki sercowe i wafle. Pomyślałem zatem, że trzeba te rzeczy jakoś połączyć i tak powstały waflowe serca w czekoladzie. Są bardzo łatwe do przygotowania…
składniki:
1 opakowanie wafli tortowych
1 słoiczek dżemu/powideł o dowolnym smaku
ok. 200 – 300 g czekolady mlecznej 
foremki w kształcie serca
Z wafli, przy pomocy foremki, wyciąć serca szybkim i zdecydowanym ruchem, aby nie popękały. Jedno czekoladowe serce powinno być zrobione z trzech waflowych płatków. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim, również posmarować dżemem lub konfiturą. Przykryć ostatnim sercowym waflem. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i smarować nią wafle dokładnie z każdej strony. Udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, kolorowymi posypkami lub perełkami. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 
Zamiast dżemu, do przełożenia wafli, można użyć wcześniej przygotowanych mas
p.s. jest jedna mała wada – wafle z czasem nasiąkają masą i tracą swoją chrupkość, ale mam już nowy pomysł na podobne serca, ale z czegoś innego. Jak znajdę chwilę, to zrobię je i dam Wam znać! 🙂   

4 odpowiedzi na “czekoladowe serca…”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *