pralinki na walentynki

Szybki przepis na małe, domowe czekoladki z nadzieniem! 🙂
 
 
 

składniki (15 sztuk):
300 g czekolady (słodkiej, gorzkiej lub białej)
40 g wiórek kokosowych
20 ml gęstego likieru
silikonowa foremka do pralinek 
 
100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka pokryć czekoladą dno i ścianki otworów w foremce. Schłodzić przez chwilę w lodówce. Czynność powtórzyć kilka razy tak, aby nie było prześwitów (3 – 4 razy). 
 
W tym samym czasie przygotować nadzienie. Rozpuścić drugą tabliczkę czekolady i przestudzić. Dodać do niej likier oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Nadzienie wkładać do otworów pokrytych zastygniętą  czekoladą. Roztopić pozostałą tabliczkę i ostudzić. Czekoladą pokryć nadzienie pralinek tworząc im dno. Przechowywać w lodówce.
 
Smacznego! 🙂 
 

 

 
icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *