red velvet cake

Dziś przepis na popularny amerykański deser – red velvet cake, czyli kremowa masa na intensywnie czerwonym, dosyć ciężkim spodzie 🙂
 
 
 
 

proporcje na 3 biszkopty o średnicy ok. 21 cm (ja piekłem w 19 cm)

 
ciasto:
1 kostka masła (miękkiego)
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka kakao 
1 szklanka śmietany (36%)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 cukier waniliowy
czerwony barwnik spożywczy*
 
krem:
1 kostka masła (miękkiego)
1 szklanka cukru pudru 
1 cukier waniliowy 
750 g mascarpone 
 
dekoracja:
100 g płatków migdałowych
perełki cukiernicze
 
* ja korzystam z barwników w proszku; nie przesadzić z ilością, nawet odrobina kolorowego proszku może zabarwić całe ciasto, jest bardzo wydajny, a kolor po upieczeniu jest intensywniejszy. 
 
wykonanie – ciasto:
Masło utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać mąkę (po jednej łyżce), śmietanę (36%), cukier waniliowy. Nadal miksując dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. 
 
Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.
 
krem:
Kostkę masła utrzeć z serkiem mascarpone. Dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.  
 
Całkowicie wystudzone spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody) a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki tortu. Na wierzch ułożyć płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę 🙂  
 
Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
 
Smacznego! 🙂
 

 

 

 

 
 
 
 
 
icon sredni

Tagi: ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

10 odpowiedzi na “red velvet cake”

  1. Haha, Paryżanko droga, piekłam to ciasto w takim razie tego samego dnia, co Ty. Tylko ja dodawałam 3 szklanki mąki i 3 jajka, zawsze stosuję proporcję 1:1 mąki do jajek : ). Ładnie to u Ciebie wyglądało, pozdrawiam!

  2. pięknie wygląda, niestety moje zrobione z tego przepisu wyszło tragicznie – do tego z słaby barwnik i otrzymałam kolor brązowo zielono różowy – no cóż, pierwsze koty za płoty 🙂

  3. Użyłam barwnika bio,ale musiał z czymś przereagować bo po wyjęciu z piekarnika ciasto było koloru zwykłego ciasta(więc wyszło white velvet ^_^), ale smakować smakowało, jakkolwiek krem zrobiłam nieco lżejszy(zamiast połowy masła dodałam ubitej kremówki).

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *