czekoladowe babeczki z żurawiną

Śnieżne muffinki zainspirowane pewnym zimowym spacerem 🙂 
 
 

składniki na ok. 12 babeczek:
200 g mąki pszennej
20 g kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g  posiekanej gorzkiej czekolady 
300 ml kwaśnej śmietany
80 g roztopionego masła
120 g cukru
2 jajka
kilka łyżek konfitury z żurawiny

W dużej misce umieścić suche składniki, kakao, sodę
oczyszczoną, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce – mokre –
śmietanę masło i roztrzepane jajka. Zawartość w każdej misce dokładnie
wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Następnie do suchych składników dodać mokre i dokładnie
połączyć. 
Na dno otworów do babeczek wyłożyć
po jednej łyżce ciasta. Następnie na ciasto kłaść po jednej łyżeczce konfitury
z  żurawiny. Na koniec wykładać pozostałe ciasto na żurawinowe nadzienie.
Babeczki piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzone muffinki posypać
cukrem pudrem. 

 

Smacznego! 🙂
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

5 odpowiedzi na “czekoladowe babeczki z żurawiną”

  1. mam takie pytanko dlaczego nie pieczesz w już kotilkach tylko dajesz je potem?
    bardzo fajny blog, śliczne zdjęcia 🙂

  2. Ponieważ przy nakładaniu ciasta zaczynają się robić nieładne zagięcia, poza tym podczas pieczenia robią się przejrzyste od tłuszczu i ciasta, nie wygląda to zbyt estetycznie przy robieniu zdjęć i dlatego daję już po wystudzeniu 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *