babka marmurkowa idealna

Wreszcie kilka dni wolnego i mogę wrócić do wypieków. Święta tuż tuż, więc prędko zabieram się za ciasta Wielkanocne. W pierwszej kolejności królowa polskich stołów świątecznych – babka. U mnie w tym roku marmurkowa 🙂  
 

 

 
 

składniki:
375 g mąki pszennej
300 g masła
270 g cukru
5 jajek
4 łyżki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
 
dodatkowo:
20 g cukru
20 g kakao
2 łyżki mleka

 

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko na przemian. 
 
2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać kakao, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym. 
 
Piec w piekarniku nagrzanym ok. 180ºC (ja piekłem w 200ºC) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać cukrem pudrem i podawać.
 
Smacznego! 🙂
 

 

 

 

 

 

 

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

6 odpowiedzi na “babka marmurkowa idealna”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *