francuskie ślimaki z czekoladą

Ależ ciepło, ptaków śpiew wybudza ze snu, a promienie porannego słońca ciepło muskają zaspaną twarz. Aj jak cudownie… dzisiejsze śniadanie proponuję na słodko 🙂 
 
 

składniki na ok. 10 ślimaków:
1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 szczypta cukru brązowego
1 jajko
opcjonalnie orzechy i rodzynki (jeśli ktoś lubi)
 
Ciasto
rozmrozić i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Czekoladę posiekać drobno
lub – najlepiej – zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli dodajemy orzechy i
rodzynki również posiekać bardzo drobno. 
 
Na
rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyć czekoladę (plus ew. orzechy i rodzynki).
Krótszy bok ciasta zwijać ciasno w rulon. Następnie schłodzić w zamrażarce
przez ok. 15 minut. Po wyjęciu kroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Ślimaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać szczyptą brązowego cukru. 
 
Piec przez
ok. 15-20 minut w temp. 220ºC do złotego koloru.
Wystudzić i podawać.
 
Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

8 odpowiedzi na “francuskie ślimaki z czekoladą”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *