buraczkowe babeczki

 
Ciasto marchewkowe znają chyba wszyscy. Swą popularnością bije rekordy, ale chyba nie każdy wie, że można upiec również ciasto buraczkowe. U mnie w formie uroczych i naturalnie bardzo różowych babeczek 🙂 
 
 
 

składniki na 6 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 burak
1 jajko
 
Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, jajko i buraka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę oleju i dokładnie wymieszać. 
 
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 2/3 ich wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia
 
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
 
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta masa (jeśli będzie za rzadka, dodać więcej cukru pudru). Lukrem pokryć wierzch wystudzonych babeczek. Podawać.
 
Smacznego! 🙂
 
 

 

 

 

 

 
 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

15 odpowiedzi na “buraczkowe babeczki”

  1. Ale piękny ten zimowy Gdańsk!
    Moja mama robiła kiedyś ciasto buraczane, ale było w nim chyba kakao albo czekolada, dlatego nie miało tego pięknego koloru. Ja nie mogłabym się oprzeć takim różowym muffinkom, więc czuję, że będę musiała je zrobić 🙂

  2. wspaniałe!! bardzo lubię buraki w każdej postaci ale ciasta jeszcze z burakami nie piekłam!! myślę że warto spróbować 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *