ciasteczka anzac

W ten deszczowy dzień proponuję przepyszne ciasteczka ze słonecznej Australii 🙂 
 
 
 

Anzac biscuits to nic innego jak ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórek kokosowych i syropu klonowego. Bardzo popularne w Australii i Nowej Zelandii….Ich nazwa wywodzi się od armii wojskowej: Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Według krążących opowieści ciastka te powstały prawdopodobnie z myślą o długim czasie transportu, jaki miały przetrwać wysłane z  Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.

 
składniki ok. 25 dużych lub 50 małych ciasteczek:
2 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki syropu klonowego (ew. golden syrup)
1 szklanka wiórek koksowych
1 szklanka cukru (niepełna)
1 kostka masła
2 łyżki wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
 
Rozpuścić masło i wystudzić. Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier
wymieszać w naczyniu. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, wodę, syrop
klonowy i proszek do pieczenia. 
 
Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki
lub wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dosyć suche.
Jeśli będzie zbyt mokre należy dodać więcej mąki. Inaczej ciastka rozpłyną się
w piekarniku i powstanie jedna wielka tafla pieczonego ciasta 😉 
 
Formować w dłoni duże/małe kulki ciasta. Następnie rozpłaszczać na blasze
do pieczenia. 
Piec w temp. 180ºC przez ok. 15-20
minut. Pilnować, aby ciastka nie przypaliły się. Po wyjęciu z piekarnika
odstawić do całkowitego wystygnięcia. Stwardnieją i dopiero wtedy będą nadawały
się do jedzenia. 
 
Smacznego! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

6 odpowiedzi na “ciasteczka anzac”

  1. robię często… Często obdarowuję bliskich nimi… ale z wiórkami ? O Boshe… ! Muszę koniecznie dodać następnym razem… :).

  2. Jakie wspaniałe! I jakie proste/szybkie/ładne 🙂 Mam pytanie – gdzie w najbliższej Mareckiej okolicy można dostać syrop klonowy i nie zbankrutować? 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *