rurki z bitą śmietaną

Chodziły za mną już od długiego czasu… 
 
 
 

 
Niestety
nie mogłem znaleźć foremek w żadnym sklepie, a zamówione przez internet
dwukrotnie przekroczyłyby swą wartość przez koszt transportu. Na szczęście
foremki znalazłem przypadkiem będąc na zakupach w jednym z supermarketów i
wrzuciłem do koszyka bez wahania 😉

 
 
Gorąco polecam, są wyśmienite! 🙂
 
składniki
na ok. 10 sztuk:
160
g mąki pszennej
40
g masła
40
g kwaśnej śmietany (np. 18%)
 
Składniki zagnieść szybko, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na bardzo cienko (ok. 1 mm grubości). Wycinać długie paski o szerokości nie więcej niż 1 cm. Foremki do rurek posmarować cienko masłem. Paski ciasta zawijać na foremkach zaczynając od węższej strony metalowej rurki do dołu. Nawinięte ciasto obsypać dookoła cukrem. 

 
Surowe ciastka ustawić pionowo na blaszce i umieścić w piekarniku. Piec w 200ºC przez ok. 20 minut do lekko złotego koloru). Zdejmować z foremek jeszcze ciepłe. 

 

krem:
200
ml śmietany kremówki (36%)
2
łyżki cukru pudru
 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Przy pomocy szprycy nadziewać rurki kremem.
 
Smacznego! 🙂 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

10 odpowiedzi na “rurki z bitą śmietaną”

  1. Smakowicie wyglądają, już dawno nie robiłam, do śmietanki(ta z lidla jest dobra) dodaję jeszcze mascarpone, a końce rurek maczam w rozpuszczonej czekoladzie, trochę więcej pracy, ale są przepyszne 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *