tarta z kiwi…

Nareszcie
zrobiło się nieco cieplej i mam wrażenie, że coraz bardziej zbliżamy się do
prawdziwej wiosny. Uczcijmy to zielonym popołudniem 🙂 

ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
120 g cukru pudru
1 jajko

krem:
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru
30 g masła
sok z połowy limonki

dodatkowo:
3-4 owoce kiwi

wykonanie:
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko
umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie
części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.

Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą).
Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy
pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec
w temperaturze 200ºC przez ok. 30
minut. Wyjąć i ostudzić.

W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu
dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem
wyłożyć na wystudzoną tartę.

Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić
w lodówce i podawać.

Smacznego! 🙂

11 odpowiedzi na “tarta z kiwi…”

  1. Wygląda apetycznie. Plecam Ci spróbować budyń domowej roboty zamiast tego z papierka.
    Smak i skład nieporównywalny. Pozdrawiam

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *