czekoladowe lody bez maszynki

Nareszcie słupki termometrów podskoczyły znacząco a na niebie przez cały dzień świeci przepiękne słońce. Przydałoby się coś na ochłodę 🙂 
 
 

Domowe lody są świetną alternatywą dla tych sklepowych. Są o wiele tańsze i zdrowsze, bo dokładnie wiemy co się w nich znajduje, a ich skład zależy wyłącznie od nas samych. Sami też możemy komponować ich smaki, eksperymentować z proporcjami, dodatkami, czy barwnikami; naturalnymi lub sztucznymi. Niektórzy do przygotowania lodów w domu używają specjalnej maszynki. Na szczęście można się bez niej obejść 🙂 

 

składniki na ok. 1l lodów:
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
150 g czekolady
100 g cukru
4 łyżeczki kakao
3 żółtka
groszki czekoladowe 

 

dodatkowo:

 

100 g czekolady
kolorowa posypka
wafelki do lodów

 

 

 

Mleko zagotować w rondelku z czekoladą i kakao. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
 
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Następnie śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z groszkami i delikatnie wymieszać. 
 
Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc. *W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu w środku. 

100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce. Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.

Lody nakładać specjalną łyżką do wafelków i podawać. 

 
 
Smacznego! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
icon sredni

Tagi: ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

11 odpowiedzi na “czekoladowe lody bez maszynki”

  1. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *