panna cotta z syropem z czarnego bzu

Na dzień matki, a ja przygotowałem dosyć szybki i prosty deser. Panna cotta, czyli jeden z najpopularniejszych włoskich deserów razem z tiramisu. Cottę przygotowałem w specjalnych silikonowych foremkach w kształcie róż, które dają świetny efekt i nadają się tu idealnie 🙂

składniki (6 porcji):
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii 
dodatkowo:
syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu 
Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć wanilię dodać cukier puder, żelatynę i dokładnie wymieszać. 
Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą wodą. 
Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.
Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich MAM ŚWIATA! 🙂

11 odpowiedzi na “panna cotta z syropem z czarnego bzu”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *