panna cotta z syropem z czarnego bzu
Na dzień matki, a ja przygotowałem dosyć szybki i prosty deser. Panna cotta, czyli jeden z najpopularniejszych włoskich deserów razem z tiramisu. Cottę przygotowałem w specjalnych silikonowych foremkach w kształcie róż, które dają świetny efekt i nadają się tu idealnie 🙂
składniki (6 porcji):
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
dodatkowo:
syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu
Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć wanilię dodać cukier puder, żelatynę i dokładnie wymieszać.
Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą wodą.
Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.
Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich MAM ŚWIATA! 🙂
.jpg)

Kontakt
Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!
zapraszam do mnie 🙂
dostałaś nominację do Liebster Award 🙂
http://anaa-anaa-86.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster.html
idealny deser na taką okazję 🙂
Jaka cudna ta panna cotta ! Poza smakiem wygląda wspaniale 🙂
piękny deser;)
Wprosiłabym się na taki deser 😉 pięknie wygląda w towarzystwie takiej filiżanki kawy 😉
Cudnie się prezentuje twój deser.
Dosłownie palce lizać;)
ale cudowne kwiatki na Dzień Mamy 🙂 wyglądają idealnie 🙂
Prześlicznie prezentuje się podana w formie różyczek 🙂
urocze foremki do panna cotty. : – )
bardzo mi się podobają zdjęcia!!
cudowne Ci wyszły 🙂 aż miło się patrzy 🙂