placek z wiśniami

Znalazłem chwilę w natłoku tych wszystkich obowiązków, które spadły w ostatnim czasie i upiekłem przepyszny placek z wiśniami 🙂 
 
 
 
 

Jest odpowiednio słodki i jednocześnie kwaśny. Idealnie zrównoważone smaki. Dzięki niemu poczułem smak wiosny. Dla mnie rewelacja! 

 
ciasto (forma o średnicy ok. 23 cm):
375 g mąki kukurydzianej
135 g cukru
185 g masła
4 łyżeczki zimnej wody
1 jajko
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Nadal miksując dodawać kolejno: jajko, mąkę, wodę. Po wymieszaniu składników wyłączyć mikser i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Jedną dwa razy większą od drugiej, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W tym czasie wiśnie pozbawić pestek. Mąkę kukurydzianą, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie z wiśniami. 
 
Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na cienki placek. Tortownicę (o średnicy 23 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Plackiem ciasta wyłożyć dno oraz brzegi formy. Wiśnie ułożyć na cieście. 
 
Wyjąć drugą część schłodzonego ciasta i rozwałkować na cienki prostokąt. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok. 1,5 cm. i układać na wiśniach tworząc przeplatającą się kratkę. Z resztek ciasta ulepić wałek lub warkocz i ułożyć go dookoła ciasta tworząc ozdobny brzeg. Wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem
 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wystudzić i podawać.
 
nadzienie:
850 g drylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej 
80 g cukru
szczypta cynamonu 
 
Smacznego! 🙂
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

15 odpowiedzi na “placek z wiśniami”

  1. ale cudo 🙂 mam jeszcze słoik lub dwa wiśni 🙂 muszę zrobić, bo trzeba robić miejsce na nowe zapasy 😀 pozdrawiam!!

  2. zrobiłam ciasto wegług przepisu, tylko zamiast wiści dałam rabarbar. A że miałąm większą tortownice 29cm – to zrobiłam 1,5 porcji 🙂 Polecam.

  3. w podanych skladnikach nie ma ani maki kukurydzianej ani galki muszkatalowej podanej a w "wykonaniu" jest to podane…

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *