czekoladowa tarta z truskawkami…

Jak zapewne dobrze wiecie wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (World Baking Day). Z tej okazji upiekłem mocno czekoladową tartę z truskawkami. Taka mała czekoladowa rozpusta 🙂

 

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
120 g cukru pudru
4 łyżeczki kakao
2 łyżki zimnej wody
1 jajko
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

 
krem:
200 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
 
Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy oraz partiami mascarpone. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przełożyć na wystudzony spód z kruchego ciasta. Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry. Udekorować tartę układając truskawki na kremie. Dodatkowo całość można posypać wiórkami gorzkiej czekolady
 
dodatkowo:
500 g truskawek
 
Smacznego! 🙂
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

11 odpowiedzi na “czekoladowa tarta z truskawkami…”

  1. Też piekłam tartę z truskawkami na WBD, ale zupełnie jednak inną 🙂 Twoja kusi ogromnie 🙂
    A za Krakowem tęsknię straszliwie…

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *