ciasto z truskawkami

Przepis pochodzi z jakiegoś starego numeru dwutygodnika „Tina”. Robiłem już je wiele razy, ale ciągle coś nie wychodziło. Postanowiłem upiec raz jeszcze i nanieść poprawki, tak aby nie robić w przyszłości tych samych błędów. 

 

Wykonanie jest dość skomplikowaną czynnością i zajmuje bardzo dużo czasu. Do tego dochodzi kilka godzin chłodzenia. Dlatego najlepiej jest przygotować wszystko dzień wcześniej 🙂
 
ciasto:
5 jajek
220 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.

krem:
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
150 g cukru
400 g chudego twarogu
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
 

 

 

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. 
 
Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
 
Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta. 
 
dodatkowo:
600 g truskawek
cukier puder do posypania
kilka truskawek do dekoracji
opcjonalnie listki mięty
 
Smacznego! 🙂

 

 

 

 

 

 
icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

22 odpowiedzi na “ciasto z truskawkami”

  1. Imponujące 🙂 Wygląda pięknie, jakkolwiek trudny był w przygotowaniu. Trud się opłacił.
    Zazdroszczę tym, którzy mogli zjeść Twój wypiek! 🙂 Na dodatek muszę Ci powiedzieć, że masz świetną deskę do krojenia!
    dariawkuchni.blogspot.com

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *