tęczowy tort na dzień dziecka

…osiodłam tęczę i galopem stąd w stronę chmur…

Tęczowy tort to dobry pomysł na urodziny czy dzień dziecka; z pewnością zrobi duże wrażenie na najmłodszych, ale nadaje się też na inne przyjęcia czy okazje i nie tylko dla dzieci 🙂 Jest duży, kolorowy i smaczny. Wbrew pozorom wykonanie nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Oto moje pierwsze zamówienie na tort! 🙂 
 

Na innych blogach najczęściej pojawiają się przepisy na taki tort w 7 kolorach, ale stwierdziłem, że to za dużo. I pracy i warstw (żeby się nie wywrócił) i zrobiłem mniejszy. Pominąłem kolor pomarańczowy i granatowy. Nie zmieniło to jednak tęczowego charakteru i nadal taki układ barw będzie kojarzył się właśnie z tęczą 😉 



ciasto:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
1 litr śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
5 łyżeczek cukru waniliowego
5 łyżek cukru

dodatkowo:
barwniki spożywcze: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, czerwony.
kolorowa posypka

wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na bardzo sztywną pianę. Kolejno dodawać  żółtka, cukier, proszek do pieczenia i mąki. 
 
Masę podzielić na 3 równe części (jeśli nie macie wagi, to przekładajcie po jednej łyżce ciasta do każdej miseczki, aż się skończy). Do każdej porcji ciasta dodać odrobinę kolejnych barwników i dokładnie wymieszać do uzyskania równomiernie kolorowej masy. 
 
Ciasto przełożyć do formy (o średnicy 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Upiec wszystkie biszkopty i ostudzić.
 
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać serek mascarpone i wymieszać dokładnie. 
 
Fioletowy blat ułożyć na paterze lub talerzu i posmarować kremem. Czynność powtórzyć z pozostałymi spodami tortu w odpowiedniej kolejności: na fioletowy ułożyć błękitny, zielony, żółty, czerwony. 
 
Cały tort dokładnie pokryć pozostałym kremem. Górę ciast udekorować kolorową posypką. Schłodzić mocno w lodówce (kilka godzin). Podawać. 
 
Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich dzieci, tych młodszych i tych mniej 🙂 


 

 

 

 

icon latwy

Tagi: , ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

14 odpowiedzi na “tęczowy tort na dzień dziecka”

  1. Też dziś miałam piec taki torcik, ale z troszkę innego przepisu.
    W ostatniej chwili zrezygnowałam na rzecz innego ciasta a teraz, patrząc na Twój wyrób żałuję…
    Następnym razem:) Pozdrawiam

  2. Świetny. : – ) Cudownie wygląda ten tort i jaki wysoki!
    Robiłam już podobny, ale barwniki w płynie średnio się sprawdziły.. będę więc próbowała dalej!

  3. czy masa jest sztywna/? boje sie ze poprostu pod taka iloscia blatów tort nie wytrzyma i zacznie splywac. czy moge zrobic go dzien wczesniej oraz czy zamiast ekstraktu waniliowego moge uzyc aromatu??

  4. Moim pierwszym zamówieniem był również tort tęczowy, świetnie się bawiłam przy jego wykonaniu 🙂 no i też zrobiłam z pięciu warstw, moim zdaniem tyle zupełnie wystarczy!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *