tort bezowy z czarną porzeczką

Zalegają wam czasem w lodówce białka jaj, które zostały niewykorzystane i nie wiecie co z nimi zrobić…?
 
 
 
 

Najłatwiejszym sposobem do
zużycia białek i przemiany ich w coś słodkiego, jest upieczenie bezy 🙂 Dziś przepis
na tort bezowy z czarną porzeczką.
 
składniki:
480 g cukru
8
białek jaj
1
łyżka octu
100
ml wódki
dżem,
powidła lub konfitura np. wiśniowa 
 
Białka
ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier oraz łyżkę octu. Miksować do dokładnego roztarcia cukru, otrzymania
sztywnej, gładkiej i jednolitej masy.
 
Na
papierze do pieczenia odrysować kółko od talerza lub miski. Masę z białek
i cukru wykładać na papier według wyrysowanego konturu. Na górze zrobić
zagłębienie na dżem/powidła/konfiturę. Piec w piekarniku nagrzanym do  w 120°C przez
ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i
piec (suszyć) przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i
zostawić bezę do wystudzenia. Na zewnątrz będzie chrupiąca a w środku
miękka i piankowa. 
 
Dżem/powidła/konfiturę wymieszać z wódką i wyłożyć na bezę (w zagłębienie). Podawać następnego dnia. 
 
Smacznego! 🙂
 
 
 

 

 

icon trudny

Tagi: ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

9 odpowiedzi na “tort bezowy z czarną porzeczką”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *