ciasto jagodowe

Któregoś dnia w domu pojawiło się sklepowe ciasto z jagodami w galaretce, na biszkopcie ze śmietankowym kremem. Postanowiłem zrobić je sam! 🙂 
 
 
 

Jest pyszne! Idealne na upały. Zimna galaretka i smak jagód są orzeźwiające  do tego puszysty biszkopt, czego chcieć więcej… 😀 
 
biszkopt:
2 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mąki oraz proszek do pieczenia. Formę do biszkoptu natłuścić masłem oraz oprószyć bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. 
 
masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki (36%)
5 łyżek cukru
50 g żelatyny
 
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłączyć mikser i dodać ostrożnie wystudzoną i tężejącą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
 
górna warstwa:
ok. 400 g jagód
2 galaretki (jagodowa/truskawkowa/o smaku owoców leśnych)
 
Umyć jagody i przygotować galaretkę. Jagody ułożyć na masie śmietankowej. Na całość ostrożnie wylać zimną i tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Podawać
 
Smacznego! 🙂 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
icon latwy
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

10 odpowiedzi na “ciasto jagodowe”

  1. Wiele z Twoich przepisów chętnie wypróbowałabym,więc pozwolisz,że zaobserwuję Twojego bloga.I oczywiście zapraszam do siebie,jeśli lubisz jabłka,jutro pokażę słodkości z dodatkiem jabłek bo dziś cały dzień szaleję w kuchni:)

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *