tarta z jagodami

Kolejny szybki i prosty sposób na smaczne wykorzystanie jagód…  

Tarty to jedne z moich ulubionych ciast. Są szybkie i nietrudne w wykonaniu, a przez swoją prostotę w wyglądnie są niesamowicie urocze i ładne 🙂 

ciasto:

200 g mąki
100 g masła
70 g cukru
3 łyżki mleka
1 żółtko
 
krem:
400 g serka mascarpone
3 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
 
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto. Na koniec dodać mleko i wyrabiać przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo). Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę do tarty natłuścić i oprószyć bułką tartą. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę i piec w 180°C przez ok. 30 minut (do złotego koloru). Wystudzić. 
 
W tym czasie umyć jagody i lekko osuszyć na papierowym ręczniku. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mascarpone i sok z cytryny. Krem przełożyć na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Podawać.
 
Smacznego! 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

icon latwy

Tagi: , ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

13 odpowiedzi na “tarta z jagodami”

  1. Też uwielbiam tarty – mogłabym je jeść codziennie i na pewno by mi się nie znudziły 🙂 Twoja z jagodami prezentuje się niezwykle apetycznie! 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *