gruszki gotowane w syropie

Gruszki lubię pod każdą postacią, surowe, pieczone czy właśnie gotowane. Już dawno planowałem przygotować deser z gotowanych gruszek, jednak nie znalazłem żadnego ciekawego przepisu, stąd sam zmajstrowałem swoją prostą recepturę 😉



składniki (4 porcje):
100 g cukru
4 duże gruszki
1 szklanka wody
1 szklanka soku z gruszek
100 ml syropu klonowego
sok z połowy cytryny
1 laska cynamonu
goździki

Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Do garnka wlać wodę i sok z gruszek. Dodać syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu, goździki i zagotować. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć włożyć do niej obrane owoce. Całość gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć gruszki i ustawić na talerzykach. Syrop gotować przez kolejne 15 minut na dużym ogniu do odparowania 2/3 jego objętości. Syropem polać ciepłe owoce i podawać.

Smacznego! 🙂

Akcja z gruszką w tle

8 odpowiedzi na “gruszki gotowane w syropie”

  1. Gruszek nie lubię(no chyba, że te jeszcze twardawe i niezbyt słodkie 😉 ), ale chodzi za mną coś takiego. Poproszę z dostawą do domu, może się przekonam i mi posmakują? :>

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *