sernik z jabłkami i cynamonem…

Tym razem prezentuję przepis na genialny sernik z jabłkami, cynamonem i płatkami migdałowymi na kruchym spodzie. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Wyrwany, pożółkły, zachlapany – czas go gdzieś uwiecznić…

To ciasto polecam wszystkim, jest cudowne, pomijając kwestię walorów smakowych, trzeba powiedzieć, że zawsze jest wysokie i nie opada. No, chyba, że ktoś się bardzo postara 🙂 Cynamon jak zawsze idealnie komponuje się z jabłkami, a kruche ciasto świetnie łączy się z masą serową. Do tego wypieczone i chrupiące płatki migdałów! CUDO! 🙂
ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
masa:
1 kg mielonego twarogu
3 jajka
1 kostka masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
płatki migdałowe
3 jabłka
wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka, cukier i zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastem wylepić dno i brzegi natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy (26 cm).  
Do twarogu dodać cukier, masło i jajka. Dokładnie połączyć przy pomocy miksera. Na końcu dodać budyń (sam proszek, nie gotować z mlekiem!). Masę serową wyłożyć na ciasto w tortownicy.
Jabłka umyć, obrać przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Połówki jabłek wcisnąć w masę (jak na zdjęciach) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180°C przez ok. 70 minut. Wystudzić i podawać (najlepiej następnego dnia).
Smacznego! 🙂

13 odpowiedzi na “sernik z jabłkami i cynamonem…”

  1. już sam opis sprawił, że zapragnęłam zrobić ten sernik, a gdy go zobaczyłam… mmm, mam pewność, że już niedługo pojawi się na moim stole 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *