jabłka w karmelu

Jesień rozkwitła na dobre. I to ta złota polska jesień, którą kochają chyba wszyscy. Powoli zbliżamy się do końca października, a dokładniej do ostatniego jego dnia, czyli do Halloween. To święto z roku na rok coraz bardziej zakorzenia się w naszym kraju, wchodzi do ogólnego obiegu i traktowane jest jako nasze. Przygotowałem na tę okazję kilka przepisów, które warto przygotować na ten dzień, jednym z nich będą jabłka w karmelu, które wprowadzą nas w odpowiedni klimat tego „strasznego święta” 🙂
Jako mały chłopak zawsze intrygowały mnie mroczne strony świata. Uwielbiałem oglądać filmy o duchach, czarownicach i magii. Ten świat był fascynujący. Chyba jak każde dziecko, lubiłem przebierać się w Halloween za magów, zombie, wampiry czy inne straszne stwory zawinięte w kilometry bandaży, pokaleczone i krwawiące.

Kilka dni wcześniej, w odpowiedni nastrój wprowadzały mnie różne książki o magii i czarach, wypożyczane z pobliskiej biblioteki. Jedną z takich książek mam do dziś. Moja ulubiona „Księga wróżek i czarownic„. Godzinami wgapiałem się w te fantastyczne obrazki. Oglądałem jak wygląda dom czarownicy, do jakich sklepów chodzą wiedźmy, jak wyglądają ich laboratoria, w których czarują, jak uczą się latania na miotłach, czym się zajmują itd. Podziwiałem regały pełne obślizgłych dziwactw. Móżdżków, ślimaków, słoików z ludzkimi oczami… Zawsze chciałem zamieszkać w takim domu 🙂 

Kilka stron książki poświęconych zostało właśnie na Halloween. Jest tam kilka ciekawych pomysłów jak obchodzić ten dzień. Znalazły się poradniki jak zrobić domowym sposobem strój czarownicy czy wampira; jak wykonać torbę na słodycze i jak ozdobić dom. Można też dowiedzieć się jak przygotować różne smakołyki na ten wieczór. Przepis na jeden z nich przedstawiam poniżej 🙂
składniki:
4 kwaśne jabłka
100 ml wody
300 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miodu lub golden syrup
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
4 patyki
Jabłka umyć, usunąć ogonki i wbić w nie patyki. Wodę, cukier, cukier waniliowy, miód, cynamon, goździki i barwnik umieścić w rondelku i wymieszać. Ustawić na średnim palniku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru mieszając. Kiedy rozpuści się cukier gotować przez ok. 10 minut, ale nie mieszać. Gdy znaczna ilość wody odparuje i syrop będzie gotowy, zmniejszyć ogień do najmniejszego i zanurzać w nim jabłka. Zanim karmel ostygnie, delikatnie obracać jabłko trzymając za patyk, tak aby płyn równomiernie pokrył owoc. To samo zrobić z pozostałymi jabłkami. Podawać.
Smacznego! 🙂 

14 odpowiedzi na “jabłka w karmelu”

  1. Zdjęcia są tak czarujące, że przewijałam je kilka razy, z góry na dół 🙂 A co do karmelowych jabłek, to zawsze mnie kusiły, ale jakoś nie miałam okazji spróbować, może teraz nastał właśnie czas by się za nie zabrać? 😀

  2. Uwielbiam jabłka w karmelu, choć mi kojarzą się raczej ze Świętami – można je wtedy kupić na straganach w moim mieście, i chrupać sobie spacerując wśród migoczących światełek… Twoje wyglądają wyjątkowo kusząco 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *