tarta z gruszkami…

Było szybkie ciasto z gruszkami, były gruszki gotowane na słodko w syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tym razem gruszki połączyły się z kruchym ciastem. Dziś  przedstawiam Wam rodzaj tarty z gruszkami. Jest o tyle łatwa, że do jej przygotowania, nie potrzebna jest specjalna forma do tarty, wystarczy Wam zwykła tortownica lub nawet miska 🙂 


ciasto:

230 g mąki
140 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
gruszki:
4 – 5 gruszek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać aż powstanie kruszonka (ja używam widelca). Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem. 

Ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść na blachę), zaznaczyć na nim okrąg (od tortownicy) i ułożyć na nim gruszki. Resztę ciasta zawinąć wokół gruszek pozostawiając „otwarte” od góry. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec przez ok. 50 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego! 🙂  


Akcja z gruszką w tle

7 odpowiedzi na “tarta z gruszkami…”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *