tarta z gruszkami…
Było szybkie ciasto z gruszkami, były gruszki gotowane na słodko w syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tym razem gruszki połączyły się z kruchym ciastem. Dziś przedstawiam Wam rodzaj tarty z gruszkami. Jest o tyle łatwa, że do jej przygotowania, nie potrzebna jest specjalna forma do tarty, wystarczy Wam zwykła tortownica lub nawet miska 🙂
230 g mąki
140 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
gruszki:
4 – 5 gruszek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać aż powstanie kruszonka (ja używam widelca). Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść na blachę), zaznaczyć na nim okrąg (od tortownicy) i ułożyć na nim gruszki. Resztę ciasta zawinąć wokół gruszek pozostawiając „otwarte” od góry. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec przez ok. 50 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
u mnie dzisiaj sama gruszka z pysznym twarożkiem 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Prosto, szybko i smacznie!
Świetny sposób na gruszkową tarte. Wygląda fantastycznie!
Prześliczna 🙂 Musiała smakować obłędnie 🙂
Bardzo pomysłowo 🙂 wygląda przepysznie 🙂
gruszki są teraz takie pyszne, ale mi narobiłeś ochoty na taką tartę
zdjęcia cudowne i takie apetyczne!