tartaletki z figami…

Małe, figlarne ciasteczka z owocami; kruche ciasto, budyniowy krem i figi czyli prosto i smacznie kolejny raz 🙂


ciasto:

120 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania cukru waniliowego
150 g zimnego masła
40 g cukru
3 żółtka
masa budyniowa:
500 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 żółtka
1 łyżka żelatyny
dodatkowo:
kilka świeżych fig
wykonanie:
W misce połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier,cukier waniliowy i masło tak aby powstała kruszonka. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść (ciasto im dłużej wyrabiane, tym twardsze po upieczeniu). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Foremki do tartaletek natłuścić masłem i wyłożyć  schłodzonym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170°C wstawić foremki z ciastem i piec ok. 20 minut do złotego koloru.
W tym czasie przygotować budyń. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, dodać żółtka, 400 ml mleka i połączyć. Całość podgrzewać cały czas mieszając. W pozostałych 100 ml mleka rozpuścić żelatynę i dodać do masy budyniowej, nadal mieszając. Masę zagotować, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i ostudzić. Na wystudzone tartaletki kłaść po ok. 1 łyżce kremu budyniowego. Figi pokroić w plastry i układać na kremie. 
* według tego przepisu można wykonać też jedną dużą tartę z figami. 
Smacznego! 🙂

13 odpowiedzi na “tartaletki z figami…”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *