flapjack…

Dziś prezentuję coś małego, prostego, szybkiego w przygotowaniu i zdrowego. Coś idealnego na typową Gloomy Sunday, którą mam dziś za oknem 😀 

„Flapjack” w USA to rodzaj cienkiego naleśnika. W Anglii tym terminem określa się ciągnący wypiek pocięty na prostokąty lub batoniki, najczęściej wypiekane z płatków owsianych z dodatkiem brązowego cukru i złotego syropu. U mnie flapjack przybrał formę muffinek 🙂 
składniki:
300 g masła
4 łyżki syropu klonowego lub miodu
350 g płatków owsianych
200 g brązowego cukru
50 g kakao
wykonanie:
Masło i syrop klonowy rozpuścić w niewielkim rondlu na małym ogniu, uważać aby mieszanka nie zagotowała się. W dużej misce wymieszać płatki, kakao i cukier. Rozpuszczone masło wlać do płatków i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy na muffinki, docisnąć do dna i wyrównać wierzch. Piec w 150°C przez ok. 25 minut, aż stężeje. Po upieczeniu zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Podawać.
Smacznego! 🙂  

12 odpowiedzi na “flapjack…”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *