tort chałwowy…

Już dawno nie piekłem tortów, więc upiekłem 😀 Jest cudowny. Czekoladowe ciasto idealnie łączy się z masą chałwową, której słodycz przełamuje kwaskowy smak czarnych porzeczek, polecam! 🙂


składniki na 1 spód:

5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
masa:
400 g masła
400 gram chałwy
dodatkowo:
kawa
dżem z czarnej porzeczki
100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Mieszankę dodawać stopniowo do ubitej masy. Całość przelać do tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180°C przez 30 minut. Wystudzić. Upiec drugi placek. 
Masło utrzeć mikserem na gładką, białą masę. Chałwę pokruszyć w palcach i stopniowo dodawać do ucieranego masła. Dokładnie połączyć. Gotową masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. 
Zaparzyć filiżankę kawy i ostudzić. Następnie nasączyć nią wystudzone blaty ciasta. Na dolny blat wyłożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie schłodzoną masę chałwową. Przykryć drugim blatem, który od spodu posmarować dżemem. Górę oraz boki tortu przykryć pozostałą masą. Całość można udekorować startą tabliczką czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Podawać.
Smacznego! 🙂 

14 odpowiedzi na “tort chałwowy…”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *