pierniczki alpejskie


Jeśli chodzi o słodycze bożonarodzeniowe, to w tym, podobnie jak ostatnio, na moim świątecznym stole z pewnością będą królowały pierniczki. Jest ich tyle rodzajów, że nie sposób wybrać tych jednych. Dlatego najlepiej zrobić przynajmniej trzy rodzaje. Ja uwielbiam wszystkie, od tych cienkich, kruchych, przez pół miękkie lebkuchen po te nadziewane powidłami. To właśnie te ostatnie biorę dziś na warsztat. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i pełne cudownego nadzienia. Całość jak zwykle wieńczy królowa wyrobów cukierniczych, czyli czekolada. Ale również szybki w przygotowaniu lukier. Pycha! 🙂

icon sredni

składniki (ok. 60 szt.)

  • 300 gmąki pszennej
  • 100 gmiodu
  • 100 gcukru
  • 60 gmasła
  • 50 gśmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżeczkiprzyprawy do piernika
  • 1 łyżeczkacynamonu
  • 1 łyżeczkasody
  • 1 łyżkakakao
  • 1białko
  • 2żółtka

dodatkowo

  • 1 słoiczekpowideł śliwkowych
  • cukier puderdo lukru
  • gorąca wodado lukru
  • gorzka czekoladado dekoracji

Kakao wymieszać z mąką. Do śmietany dodać sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować miód z przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż powstanie jednolity syrop. Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier na przemian z żółtkami. Do ubitej masy wsypać mąkę i wymieszać. Dodać śmietanę z sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę miodu i masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania). Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami. Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł. Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180°C przez ok. 10 minut. Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzać w niej ciastka.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

19 odpowiedzi na “pierniczki alpejskie”

  1. przepiekne subskrybuje i napewno wypróbuje przepis :*
    u mnie teraz konkurs może się skusisz – zapraszam 🙂
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

  2. W tym roku pierwszy raz zrobiłam kilka nadziewanych pierniczków na próbę. Wyszły rewelacyjne. Tuż przed Świętami upiekę ich więcej! 🙂

  3. Przepiękne! Uwielbiam takie nadziewane pierniczki, ale nigdy jeszcze takich własnej produkcji nie jadłam. To dopiero musi być niebo w gębie. Chętnie bym się pozbawiła w tym roku z moim niespełna czteroletnim synkiem, ale boję się że mi nie wyjdą. Zresztą zawsze jak robię pierniczki to stają się one twarde jak kamień i nawet po kilku dniach po wciągnięciu wilgoci z powietrza są za twarde, by je skonsumować. Nie wiem co robię źle. Może coś poradzisz? Pozdrawiam ciepło!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *