sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie
To już chyba ostatni świąteczny wypiek w tym roku. Wczoraj cały dzień spędziłem nad szukaniem pomysłu na ciasto z serem i w końcu wybrałem przepis z książki, oczywiście trochę go zmieniając. Tak powstał rewelacyjny, świąteczny sernik! 🙂
spód:
250 g podłużnych biszkoptów drobno pokruszonych
90 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
W misce wymieszać okruchy biszkoptów, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i roztopione masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej masłem). Piec przez 5 minut w 180°C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.
masa serowa:
750 g twarogu
350 g białej czekolady
120 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji migdałowej
1 łyżka mąki
4 jajka
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej z
kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej
misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno
jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową.
Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.
kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej
misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno
jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową.
Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.
Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55
minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli
wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55
minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy
ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.
minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli
wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55
minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy
ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.
Smacznego! 🙂
Wszystkiego, co słodkie i smaczne na te święta! 🙂
Piękne zdjęcia! <3 Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt! 🙂
Cudowne świąteczne smaki !
Wesołych Świąt !
I jednak bez polewy? Świetny. 🙂
Bez, już mi się nie chciało bawić z tym a i nie było komu do sklepu iść ;p
jak z obrazka! piękny jest i na pewno super smaczny, pewnie zniknął w trymiga 😀
pyszny to mało powiedziane ;]
Przepięknie wygląda!
Świetnie wygląda. Zachwycił mnie też ten cynamon na zdjęciach, wydaje się być ogromny!
Pięknie wyrośniety 😉
Ja również robiłam sernik z białą czekoladą na święta i to był strzał w dziesiątke 😉
Pyszności, uwielbiam serniki, ja wypróbowałam przepis na sernik z karmelizowanymi jabłkami(,kuchnia lidla,) wyszedł równie pysznie 🙂
wspaniały serniczek, piękne zdjęcia 🙂 aaah święta święta i po świętach…
Pozdrawiam cieplutko i życzę szczęśliwego Nowego Roku!