sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

To już chyba ostatni świąteczny wypiek w tym roku. Wczoraj cały dzień spędziłem nad szukaniem pomysłu na ciasto z serem i w końcu wybrałem przepis z książki, oczywiście trochę go zmieniając. Tak powstał rewelacyjny, świąteczny sernik! 🙂 

spód:
250 g podłużnych biszkoptów drobno pokruszonych
90 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
W misce wymieszać okruchy biszkoptów, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i roztopione masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej masłem). Piec przez 5 minut w 180°C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150°C.

masa serowa:
750 g twarogu
350 g białej czekolady
120 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji migdałowej
1 łyżka mąki
4 jajka
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej z
kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej
misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno
jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową.
Masę przelać na podpieczony wcześniej spód. 
Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55
minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli
wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55
minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy
ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.
Smacznego! 🙂

Wszystkiego, co słodkie i smaczne na te święta! 🙂

11 odpowiedzi na “sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie”

  1. Pyszności, uwielbiam serniki, ja wypróbowałam przepis na sernik z karmelizowanymi jabłkami(,kuchnia lidla,) wyszedł równie pysznie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *