zimtsterne

Dziś pora na kolejne małe wypieki świąteczne. Tym razem w roli głównej zimtsterne czyli niemieckie ciasteczka w kształcie gwiazdek przygotowywane na Boże Narodzenie. Te małe smakołyki przyrządzane są z mielonych migdałów z odrobiną cynamonu i zapiekane z bezą. 

składniki na ok. 20 sztuk:
150 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
glazura bezowa:
150 g cukru
1 białko
W misce umieścić migdały, cukier puder, mąkę oraz cynamon, dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko i wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę wody). Gotowe ciasto zafoliować i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. 
W tym czasie przygotować glazurę bezową. Białko ubić na sztywno. Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać cukier. 
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm (wcześniej papier warto oprószyć cukrem pudrem). Usunąć arkusz papieru i wykrawać z ciasta gwiazdki przy pomocy foremki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokryć wszystkie bezową masą. Piec w 170°C przez ok. 10-12 minut. Uważać aby beza nie spiekła się za bardzo i nie nabrała brązowego koloru. W tym celu najlepiej przykryć ciasta folią aluminiową.
Smacznego! 🙂

7 odpowiedzi na “zimtsterne”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *