babeczki szampańskie z kremem z białej czekolady

Dziś kolejna okrągła okazja do świętowania, ponieważ jest to SETNY post na blogu! W sumie to niewiele przez ponad rok prowadzenia. Jednak z drugiej strony, upiec i przygotować 100 ciast, deserów itp… Trochę się tego uzbierało, a przecież ktoś  musi to jeść na bieżąco 🙂 

ciasto:
200 g mąki pszennej
30 ml oleju
2 jajka
30 ml szampana
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej i szampan. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180°C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

nadzienie:
125 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
120 ml szampana
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
krem:
250 ml kremówki 36%
200 g białej czekolady
Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego. 
Smacznego! 🙂

* Podwajając porcję upiekłem dodatkowo ciasto w tortownicy (piekłem przez ok. 60 minut w 180°C). Wierzch ciasta pokryłem kremem i wiórkami z białej czekolady.

21 odpowiedzi na “babeczki szampańskie z kremem z białej czekolady”

  1. W końcu przełamałeś się do tylki. 😛
    Gratulacje 100 wpisów, czekam na kolejne i zapraszam do siebie za 6 dni bo będę świętował 300 postów, czyli tradycyjnie torcik z tej okazji. 🙂

    • Nie do tylki, tylko do tego worka zamiast rękawa 😀 ale i tak mi bokiem wylatywał krem, muszę to przećwiczyć jeszcze kilka razy 😀

  2. Jak najwięcej setnych postów 🙂
    Babeczki są idealne, aż zgłosiłabym się na ochotnika do próbowania tych deserów i wypieków :))

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *