pączki hiszpańskie

Karnawał trwa. Co prawda tłusty czwartek jeszcze daleko przed nami, ale na pączki i tak można skusić się już teraz. Dlatego dziś przepis na wyśmienite hiszpańskie lub wiedeńskie pączki, czy jak kto woli, gniazdka. Są delikatne, lekkie i puszyste. Wykonane z ciasta ptysiowego, czyli parzonego, które następnie jest smażone.

składniki (ok. 20 sztuk):
150 g mąki pszennej
250 ml wody
60 g masła
3 jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać mąkę i dokładnie mieszając drewnianą łyżką, dalej podgrzewać. Ciasto powinno być gęste, jednolite i odchodzić od rondelka. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

W tym czasie z papieru do pieczenia wyciąć ok. 20 kwadratów o boku ok. 8-10 cm. Następnie ołówkiem narysować na nich okręgi. Papierki ułożyć na blasze i posmarować olejem.

Ostudzone ciasto umieścić w misie miksera i ucierać na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na natłuszczone, papierowe kwadraciki. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w garnku do 175°C*. 

Pączki wkładać do garnka razem z papierkiem skierowanym ku górze, papier sam odklei się od ciasta, wtedy należy go ostrożnie wyjąć i odłożyć. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron. 

lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżka wody
tłuszcz do smażenia

Cukier puder wymieszać z wodą i rumem. Ostudzone pączki lukrować i podawać.

Smacznego! 🙂 
* jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.
Przepis pochodzi z Domowych Wypieków

45 odpowiedzi na “pączki hiszpańskie”

  1. Piękne zdjęcia. Nawet za bardzo, bo od razu nabrałam ochoty na takie oponki. Szkoda, że nie pohamowałabym się i na jednej by się nie skończyło. Wyglądają naprawdę smacznie.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *