pancakes

Cóż tak nie wpływa na dobre samopoczucie jak świeże, pyszne śniadanie z samego rana? Dlatego pierwszy posiłek dzisiejszego dnia to typowe amerykańskie naleśniki w wersji podstawowej, czyli pancakes lub, jak kto woli, pankejki.

składniki:
550 g mąki 
60 ml oleju
3 łyżki cukru
750 ml maślanki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 roztrzepane jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nie mogło być prościej… wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, grudki mogą pozostać. Ciasto odstawić przynajmniej na ok. 30 minut lub na całą dobę. Naleśniki smażyć na suchej patelni (wtedy ich powierzchnia będzie równomiernie i łagodnie przyrumieniona). Przerzucić na drugą stronę, kiedy na powierzchni surowego ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Smażyć na złoty kolor. Podawać z nutellą, syropem klonowym/miodem, bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami i innymi dodatkami.
Smacznego! 🙂

26 odpowiedzi na “pancakes”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *