piwo kremowe

Piwo kremowe (butterbeer) to podawany na ciepło lub na zimno, napój o minimalnej zawartości alkoholu, który wprowadzi was w dobry nastrój… 

Napój ten mogą
spożywać zarówno mugole jak i czarodzieje, również nieletni (od trzynastego
roku życia). Jeśli chcecie spróbować tego słodkiego napoju, znajdziecie go
 na ul. Pokątnej w „Dziurawym Kotle”. Co prawda piwo dostaniecie
też w „Gospodzie pod Świńskim Łbem”, ale najlepsze serwowane jest w
licznych barach i pubach w Hogsmeade, gdzie zapewne
spotkacie wielu uczniów Hogwartu, którzy często wpadają tam na piwo kremowe.
Natomiast to najlepsze butterbeer, które szczyci się najwyższym uznaniem,
dostaniecie w słynnym „Pubie pod Trzema Miotłami” za ok. dwa sykle. A
jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, przygotujcie piwo we własnym kotle! : )

składniki (500 ml):
300 ml wody gazowanej
200 ml kremówki 30%
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
W rondlu umieścić cztery łyżki śmietany kremówki i podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Całość wstawić do lodówki. 
Do kremówki w rondelku dodać brązowy cukier, podgrzewać i mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać masło i esencję waniliową. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Na koniec wlać wodę gazowaną, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował. Gotowy napój przelać do kufli, na wierzch wyłożyć ubitą wcześniej śmietanę. 
Smacznego! 🙂 
Przepis z książki „Kuchnia filmowa” Pauliny Wnuk.

21 odpowiedzi na “piwo kremowe”

    • Dokładnie, zaszyć się w fotelu książką i owinąć Potterowym szalikiem, popijając piwo to coś bardzo przyjemnego 🙂

  1. Spełniłeś moje marzenia. Ilekroć czytałam Harry'ego Pottera (a czytałam wielokrotnie), zawsze zastanawiałam się jak smakuje piwo kremowe i urosło ono w mojej głowie do rangi boskiego nektaru. Koniecznie muszę wypróbować. I coś tak czuję, że Twój blog potężnie zachwieje moim odchudzaniem 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *