sernik miodowy z orzechami

Dziś przepis na złote szaleństwo! Sernik z miodem na spodzie z biszkoptów. Prezentuje się świetnie, a do tego nieziemsko smakuje. Dla mnie idealny 🙂 Jestem z niego jeszcze bardziej dumny, bo to mój autorski przepis! 🙂 

spód:
250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
150 g rozpuszczonego masła
Masło rozpuścić na małym ogniu. Biszkopty pokruszyć, najlepiej przy pomocy blendera i połączyć dokładnie z masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 8 minut. Wyjąć i wystudzić.


masa serowa:
660 g twarogu
250 g mascarpone
50 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka

Twaróg ucierać mikserem z mascarpone, cynamonem i mąką na najniższych obrotach przez ok. 5-7 minut. Dodać cukier, nadal miksując, wbijać kolejno jajka. Każde następne dopiero, gdy masa będzie jednolita. Na koniec wlać miód i miksować jeszcze przez 2 minuty. Całość wylać na upieczony, biszkoptowy spód. Wstawić do piekarnika i piec w 170°C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 135°C i piec przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

polewa miodowa:
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka rumu
1 szczypta cynamonu
orzechy włoskie do dekoracji
Następnego dnia przygotować polewę. Miód rozpuścić z cukrem i cynamonem na małym ogniu. Podgrzewać aż płyn lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rum i wymieszać. Ciepłym syropem polać schłodzony sernik. Wierzch ciasta udekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego! 🙂

37 odpowiedzi na “sernik miodowy z orzechami”

  1. Rzeczywiście.. z takie 'dziecka' to można być, a nawet trzeba być dumnym! 🙂 Wygląda przecudnie! Wręcz przykład wzorcowego serniczka 🙂

    • Dziękuję! 🙂 sam się zdziwiłem, że wyszedł tak dobrze, jak wyjąłem go z pieca to powiedziałem sobie pod wąsem: "Jak Księżyc w pełni" 😀

  2. Jaki to fantastyczny pomysł miodowy sernik i ileż możliwości zmiany smaku. Rodzaje miodu są przecież tak różne smakowo. Przepiekne zdjęcia, a sernik wprost idealny z tym rancikiem to jak wzór z Sèvres.

  3. Trafiłam na Twojego bloga dzięki temu, że skomentowałeś mój sernik. Nie ukrywam, że "kupiłeś mnie" swoim sernikiem i zdjęciami 🙂 Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam Cię ciepło. Kasia 🙂

  4. Właśnie odkryłam Twojego bloga i chyba mam zajęcie na kolejne kilka godzin!!! A ten sernik – boski! Całe szczęście, że właśnie stygnie mój sernik czekoladowy, bo chyba nie dałabym rady przejrzeć wszystkich przepisów bez czegoś słodkiego:) pozdrawiam z Doliny smaków.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *