beza czekoladowo orzechowa

Bezowe ciasta to idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po karnawałowych faworkach w dużych ilościach. Tym razem beza czekoladowo orzechowa na cudownym ziemistym i wilgotnym spodzie z czekolady bez mąki. Rewelacja! 🙂

składniki:
500 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
70 g brązowego cukru
6 dużych jajek (białka oddzielone od żółtek) + 4 białka 
120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka rumu
200 g cukru 
Orzechy laskowe prażyć przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Po wystudzeniu pozbyć się skórki pocierając w dłoniach i pokroić grubo. 
W kąpieli wodnej rozpuścić 350 g gorzkiej czekolady, odstawić do lekkiego wystudzenia. 
Na najniższych obrotach miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec wbijać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, rum i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć. 
Białka z 6 jajek ubić na sztywno. 1/3 otrzymanej masy wmieszać w mieszankę czekoladową, a gdy składniki dobrze się połączą, dodać resztę piany i wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej natłuszczonej i prószonej bułką tartą). Całość piec prze ok. 25 minut w 180°C.
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z pokrojonymi orzechami laskowymi. W oddzielnej misce umieścić 4 białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Otrzymaną masę wmieszać do czekoladowo-orzechowej mieszanki. 
Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie orzechową masę bezową. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 30 minut. 
Po upieczeniu ciasto odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić na porcje i podawać.
Smacznego! 🙂

55 odpowiedzi na “beza czekoladowo orzechowa”

  1. to chyba tylko mężczyzna może podać przepis na pół kilo czekolady i nie mieć wyrzutów sumienia ;P ale wyglądaaaaa bosko!

    • Dokładnie, chociaż gdzie tuczące? Czekolada gorzka – lepsza od tej mlecznej, orzechy – samo zdrowie, no i białka z cukrem 😉

  2. Aż tyle czekolady? Ile to kalorii ale przyznam szczerze że gdyby mnie ktoś takim smakołykiem poczęstował to bym sie nie pytała ile tam czekolady. A co tam, byle słodko i smacznie. 🙂

    • Oj dużo czekolady, ale wbrew pozorom nie jest wcale takie słodkie, tylko beza ma "trochę" cukru, a czekolada gorzka 😀

    • Dzięki 🙂 nie do końca byłem przekonany co do wyglądu, bo sporo opadła po ostudzeniu, ale to nie przeszkodziło w smaku 😀

  3. Rozpłynęłam się! Czekolada z orzechami – poezja. O losie, dlaczego nie mam w domu nic czekoladowego, żeby się pocieszyć, że nie dostałam kawałka 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *