ciasteczka walentynkowe

Hej! Dziś przedstawiam Wam jeszcze jeden przepis na ciasteczka z wykorzystaniem specjalnej wykrawaczki. Ale tym razem – z racji zbliżającego się 14. lutego – walentynkowe. Te małe, kruche, słodkie i urocze łakocie będą zdecydowanie dobrym podarunkiem dla ukochanej osoby 🙂 

składniki:
250 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek. Przy pomocy wykrawaczki wycinać ciasteczka. Resztki ciasta odłożyć do miski i wykorzystać później. Ciasteczka piec w 180ºC przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta) na lekko złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. 

lukier:
100 g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik (opcjonalnie)
Składniki umieścić w misce i wymieszać dokładnie. Lukrem pokrywać ostudzone serca. Całość udekorować perełkami cukierniczymi. 

Wykrawaczka jest bardzo fajna. Można korzystać z niej na różne sposoby, można użyć z nią też innych, zwykłych, foremek a później łączyć je w przeróżne zestawienia. Prawie jak ciasteczkowe puzzle 🙂 Znajdziecie ją na Bake-Shop.pl
Smacznego! 🙂

Słodkie Walentynki 2014

45 odpowiedzi na “ciasteczka walentynkowe”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *