babeczki na walentynki

Hej, tym razem mam dla Was cudowne muffiny. Nareszcie udało mi się zrobić takie, z których jestem w pełni zadowolony. Ciasto jest dobre, nie za suche, nie za twarde, nie wyrasta wielka górka, ani nie zapada się. Ale te niedoskonałości w kształcie zawsze można było przykryć kremem tu przechodzę do sedna… 

Korzystałem już z wielu przyrządów do dekorowania. Szpryce, pistolety, rękawy cukiernicze, a nawet sam je robiłem z woreczków strunowych, które jak się okazywało – pękały. Ale w końcu znalazłem porządny rękaw cukierniczy z dużymi tylkami. Rękaw jest wręcz idealny, nie przecieka, nie pęka, mieści dosyć dużo kremu i łatwo się go myje. Druga rzecz to duże tylki, które gwarantują ładne dekorowanie kremem, bo tymi małymi, które miałem do tej pory, niestety nie ma tego efektu. Coś czuję, że od teraz kremowanie ciast będzie dla mnie samą przyjemnością 🙂 

składniki na 6 sztuk:
75 g roztopionego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szczypta soli

Do rozpuszczonego masła dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wsypywać mąkę cały czas mieszając. Gotową masą napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

krem:
200 ml kremówki 36%
130 g mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
kilka kropli ekstraktu z wanilii
szczypta czerwonego barwnika
Kremówkę przelać do misy miksera, dodać czerwony barwnik i miksować na średnich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. W połowie ubijania dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii, a na koniec mascarpone. Dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim wystudzone muffiny. 
Smacznego! 🙂 

Słodkie Walentynki 2014

59 odpowiedzi na “babeczki na walentynki”

  1. Babeczki wyglądają bardzo ładnie. Sama poszukuję rękawa idealnego właśnie ze względu na zbyt małe tylki dostępne w sklepach. Może więc napiszesz gdzie znalazłeś swój? Jaki producent etc?

  2. wow.. słodkie, różowe-idealne na to święto! 🙂
    Wyszły ci cudownie, faktycznie-krem nałożony perfekcyjnie! 🙂
    Widziałam, że dałeś link do rękawa, może sam się skuszę?

    • Dziękuję bardzo. Warto skusić się na ten rękaw bo praca z nim nie równa się z innymi jakie do tej pory miałem 🙂

  3. Ja tez dlugo poszukiwalam idealnego rekawa cukierniczego. Bardzo polecam ten od Wiltona z ´´jednorazowymi´´woreczkami ( ktore myje i uzywam wielokrotnie). Dekoruje sie swietnie 😉 Tylki sa metalowe i duze- cudo 🙂

    Cupcakes´y wyszly Ci urocze 😀 I ten krem z mascarpone.. rozkosz 😀

    • Ja też polowałem na WIltona, ale po drodze znalazłem właśnie ten. Jednak pewnie skuszę się i na ten drugi kiedyś 🙂 Dziękuję 🙂

  4. Super, nie pogardziłabym takim muffinem od Walentego. I odnotowałam sobie info rękawie, ja mam tylko taki z drobnymi końcówkami.

    • Ja też bym nie pogardził 😀 Tez mam taki z małymi końcówkami, ale one nadają się raczej do ozdabiania bardzo małych rzeczy

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *