babeczki pączkowe

Witajcie moi drodzy! Dziś przepis na bardzo fajną propozycję na tłusty czwartek, czyli, jak w tytule, pączkowe muffinki. Pierwszy raz usłyszałem o nich w TV w programie Anny Olson Na Słodko i od razu wiedziałem, że muszę je zrobić. Nie myliłem się. Są cudowne. Delikatne, miękkie, maślane a do tego ładnie wyrastają i mają piękny złoty kolor. To będzie chyba jedno z moich ulubionych ciast na babeczki. Polecam! 🙂

składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
180 ml maślanki* 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 jajko
dodatkowo:
4 łyżki roztopionego masła
100 g brązowego cukru
konfitura z róży lub inna
W jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej – mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta. 
Muffinki piec w 180ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe babeczki maczać w maśle i obtaczać w brązowym cukrze. 
Smacznego! 🙂

15 odpowiedzi na “babeczki pączkowe”

  1. Soooosna, zanim się nimi pozachwycam na dobre i skradnę Ci przepis, zdradź mi proszę czy to błąd w przepisie, że nie ma ani proszku, ani sody, ani drożdży…, czy może tak ma być?

  2. Aaa! Pominąłem przepisując z kartki! To częste, kiedy bazgroli się na kilku małych karteczkach przepisy i nanosi różne adnotacje podczas ich wykonywania. Już poprawiam, powinna być 1 łyżeczka proszku do pieczenia 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *