oponki

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję na tłusty
czwartek – słynne oponki. Robiłem je już kilka razy, jednak ciągle trafiałem na
przepisy, według których pączki te trzeba było smażyć. Nie muszę chyba mówić,
że były przez to dosyć ciężkie, zapychające i nie takie ładne jak sobie
wyobrażałem. W tym roku postanowiłem wykonać je raz jeszcze, ale tym razem
pieczone. Dużo lżejsza wersja i przyjemniejsza. Poza tym te pieczone wychodzą
ładniejsze 🙂

składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
25 g roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
4 g drożdży instant
1 jajko (roztrzepane)

Mąkę i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Wyrabiać aż masa stanie się elastyczna. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i dostawić do wrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypać mąką) i wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki. Dziurki wycinać małym kieliszkiem. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorować lukrem, czekoladą, kolorową posypką, perełkami itp. 
Smacznego! 🙂

Tłusty czwartek 2014

23 odpowiedzi na “oponki”

  1. Już zawsze będą mi się kojarzyć z amerykańskimi policjantami albo a Twin Peaks; D Świetne są, zawsze wychodzą takie ładne: )

  2. Sliczne! Właśnie zamówiłam sobie foremkę…
    Pozdrawiam i zapraszam Cię na przepis miesiąca w marcu, ktorego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Jesteś taki pomysłowy, że na pewno coś wymyślisz!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *