oponki

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję na tłusty
czwartek – słynne oponki. Robiłem je już kilka razy, jednak ciągle trafiałem na
przepisy, według których pączki te trzeba było smażyć. Nie muszę chyba mówić,
że były przez to dosyć ciężkie, zapychające i nie takie ładne jak sobie
wyobrażałem. W tym roku postanowiłem wykonać je raz jeszcze, ale tym razem
pieczone. Dużo lżejsza wersja i przyjemniejsza. Poza tym te pieczone wychodzą
ładniejsze 🙂

składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
25 g roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
4 g drożdży instant
1 jajko (roztrzepane)

Mąkę i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Wyrabiać aż masa stanie się elastyczna. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i dostawić do wrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypać mąką) i wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki. Dziurki wycinać małym kieliszkiem. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorować lukrem, czekoladą, kolorową posypką, perełkami itp. 
Smacznego! 🙂

Tłusty czwartek 2014

23 odpowiedzi na “oponki”

  1. Już zawsze będą mi się kojarzyć z amerykańskimi policjantami albo a Twin Peaks; D Świetne są, zawsze wychodzą takie ładne: )

  2. Sliczne! Właśnie zamówiłam sobie foremkę…
    Pozdrawiam i zapraszam Cię na przepis miesiąca w marcu, ktorego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Jesteś taki pomysłowy, że na pewno coś wymyślisz!

Pozostaw odpowiedź skoraq cooks Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *