trufle kokosowe

Po zachwycie nad czekoladowymi truflami z rumem uznałem, że warto spróbować tego samego przepisu, ale w wersji białej. Trochę popróbowałem, pozmieniałem i wyszły kokosowe cudeńka. Wybór okazał się znakomity, bo białe trufle są jeszcze lepsze niż te ciemne. Smakują jak słynne Rafaello. Nie! Są lepsze! 🙂 

składniki:

100 g białej czekolady
50 ml kremówki 36%
100 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
wykonanie:
Kremówkę podgrzewać w rondlu, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać, dodać cukier puder, rum oraz wiórki kokosowe, połączyć. Masę przełożyć do miseczki, schłodzić przez 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki formować niewielkie kulki. Ponownie wstawić do lodówki, na ok 30 minut. Na koniec trufle obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego! 🙂

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

11 odpowiedzi na “trufle kokosowe”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *