wyśniony tort urodzinowy

Witajcie moi mili!
Jak pewnie zauważyliście na blogu zawitał nowy szablon. Trochę zeszło mi się nad jego tworzeniu/edytowaniu. Jednak nie wszystko jeszcze działa poprawnie, m.in. komentarze, głównie moje. Zatem póki co nie będę mógł odpowiadać na Wasze wpisy, musicie uzbroić się w odrobinę cierpliwości 🙂 A jeśli znacie kogoś kto dosyć dobrze zna HTML to podeślijcie mi namiary, bo potrzebuję pomocy 🙂 A teraz kilka słów o torcie…

Dziś poczęstuję was kawałkiem mojego wyśnionego tortu urodzinowego. Dlaczego wyśniony? – zapytacie. W sumie można potraktować to dosłownie i w przenośni. W przenośni – bo ktoś powiedział, że jest jak z bajki. Ale dlaczego dosłownie? Pewnego ranka, gdy przetarłem zaspane oczy, pierwszym obrazem jaki przyszedł mi do głowy był właśnie ten tort. Wyśniłem go sobie, a potem go upiekłem! 🙂 

biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto na biszkopt. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na złoty kolor i do tzw. suchego patyczka (ja piekłem nieco dłużej). Upieczony biszkopt podzielić na trzy blaty.

krem:
500 g serka mascarpone
400 g masła orzechowego (niesolonego)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao 

Mascarpone ucierać z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach. Następnie, nadal miksując, dodawać po jednej łyżce masła orzechowego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji krem schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego.

poncz:
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru 
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Do ciepłej wody dodać cukier oraz sok z cytryny, mieszać aż kryształki cukru rozpuszczą się całkowicie. Wystudzić. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Boki tortu udekorować kremem. Na wierzch wysypać orzeszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

dodatkowo:
150 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
Smacznego! 🙂

Love masło orzechowe edycja III

Mascarpone Karnawał 2014

27 odpowiedzi na “wyśniony tort urodzinowy”

  1. Ja po otwarciu oczu chcialabym poczuc zapach i smak tej orzechowej bomby! 😀
    Nieziemski torcik 🙂

    Juz niedlugo na moim blogu pojawi sie przepis na moje wysnione ciacho (doslownie), a bedzie to tort szpinakowy z kiwi curd 😉

  2. nie wierzę! miałam mega podobną wizję. znaczy mój tort wyglądał w tej wizji niezbyt pięknie (taki na moje możliwości manualne), ale skład miał niemal identyczny!

  3. Po czym poznaje się blogera kulinarnego z prawdziwego zdarzenia? Ano po tym, że nawet we śnie śni o jedzeniu 😉 Dobrze, że o takim pysznym jedzeniu 😉 Przyznać należy, że pełen dostojeństwa jest ten tort. Bardzo zacnie się prezentuje 🙂

  4. Nie dziwię się, że takie wyśniłeś, wygląda doskonale!

    Fajne zmiany na blogu, dałabym tylko bardziej charakterystyczny header – może jakieś logo albo smaczne zdjęcie?

  5. Robi wrażenie 🙂 Do mnie pomysły też czasem przychodzą jak grom z jasnego nieba :)) Zmiany na plus, sama też jestem w trakcie zmian, blog skończył rok, coś mi się należy w prezencie :))

  6. Jak on pięknie wygląda! : )
    Napatrzeć się nie mogę. *.*
    Tylko czekać, aż w końcu Twoje wypieki zobaczę w jakimś magazynie lub książce!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *