finansjerki

Dziś zapraszam Was na proste, szybkie i lekkie ciasteczka z migdałami! 🙂 Finansjerki to niewielkie ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, które można podać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja oczywiście przygotowałem wersję słodką, ale jeszcze z dodatkiem lukru. 

składniki na 9 sztuk:

120 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
60 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Masło roztopić w rondlu, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Dodać przestudzone masło i połączyć. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na koniec dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 20 minut w 180ºC. 

lukier:
30 g cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody

Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Ciastka smarować lukrem i dekorować płatkami migdałów.

dodatkowo:
płatki migdałów do dekoracji

Smacznego! 🙂

15 odpowiedzi na “finansjerki”

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *